lørdag 24. januar 2009

Le Tour de Haydom

Forrige søndag var vi på sykkelsafari i området rundt Haydom. Det som var beskrevet som en kort 2-timers tur ble til en lang 5-timers tur… Vi hadde følge av guiden vår Soleiman hele veien, og det var jammen greit, for alle grusveiene så like ut. Sykkeltur var en veldig kjekk måte å få et innblikk i nærmiljøet rundt sykehuset, og vi fikk også se hvordan folk i dette området bor og lever. De fleste bor i jordhytter eller i små murhus, og har dyrket mark eller kuer og geiter. Målet med sykkelturen var å besøke en smed og en gullgruve.





(1) Vi var 4 stykker på tur: Anne-Floor og Laura som begge er medisinstudenter fra Nederland, Per som er lege fra Norge/Sveits og meg. (2) Her syklet vi av veien og rett ut i bushen for å se på noen av de gamle gullgruvene.





Blacksmith
Hos smeden arbeidet de med å lage en hammer da vi kom, og det var ganske fasinerende å se hvordan de jobbet. De hadde kun et lite bål og hjemmelaget verktøy. I tillegg til produksjon av verktøy og reparasjoner av forskjellige metallgjenstander laget de smykker og armbånd. Armbåndene er populære både hos de lokale og blant turistene.





(1) Her jobber gutta med å forme en hammer. (2) Metallet legges inn i glørne for å smelte. Fire blåsebelger ble brukt for å få høyere temperatur. (3) Flytende metall ble fylt i en form for å lage armbånd. (4) Først ble armbåndet formet, og deretter ble det meislet inn et mønster. (5) Ferdig armbånd. Per kjøpte det for 10 000 TSH/50 NOK. Det var nok litt overpriset, men vi betalte litt for selve opplevelsen. (6) Smeden viste frem det han hadde å selge av armbånd og smykker.







Gold Mines
Her fikk vi først se inngangen til de forskjellige gruvegangene hvor de hentet ut gullet. Vi hørte banking og hakking mange, mange meter under oss. Da jeg spurte hvor lenge man arbeidet nede i gruvene fikk jeg til svar at det kunne være mørkt når de begynte på jobb og mørkt når de var ferdig for dagen (det vi si minst 12 t pr dag). Per lurte på om ikke de måtte følge Tanzaniansk lov om 8-timers arbeidsdager, men vi fikk til svar at dette var et privat selskap, og da gjelder visst nok ikke slike lover… This is Africa…


Et lite stykke unna gruvegangene var det et stort område med flere vannbasseng og noen hus. Der fikk vi se hvordan de vasket sanden for å få tak i de gylne små gullkornene. Det var litt av en tidkrevende jobb å vaske gjennom all sanden som ble tatt opp fra gruvene. All sanden ble vasket to ganger for at ikke noe gull skulle gå tapt. I slutten av utvinningsprosessen ble sanden blandet med kvikksølv for at man lettere skal få ut gullet. Det var effektivt, men det kan ikke være spesielt sunt å sitte med kvikksølv opp til albuene dag etter dag.

(1) Gruvegangene gikk under her, og åren var ca 0,5 m i diameter. (2) Sanden som kommer fra gruvene blir lagt i en slags sil og blandet med vann. Vann og sand renner nedover en renne med to lag med stoff i bunnen. (3) Stoffene som ligger i bunnen av rennen fanger opp gullkornene, og disse blir skylt i en bøtte med vann. Sanden som ligger i denne bøtten blir sendt videre til neste skritt i utvinningsprosessen. (4) I et fat med sand og vann skyller de ut enda mer av sanden. (5) Til slutt blandes det med kvikksølv, og små dråper med kvikksølv og gull samler seg i bunnen av fatet. (6) Kvikksølv og gull blir filtrert gjennom en stoffbit, og de sitter igjen med en liten klump. Denne brennes, og sluttproduktet er da rent gull.


Ingen kommentarer: