tirsdag 24. mars 2009

X-ray

Hver morgen etter Sala (morgenandakten) er det røntgenmøte for alle leger og fysioer. Vi har ikke lært noe om røntgen og CT på skolen, så det var ganske gresk alt sammen i begynnelsen. Etter å ha vært her i noen mnd begynner vi å bli gode på å tyde disse røntgenbildene. Det vi ser oftest er røntgen av lunger, og diagnosen PTB (lungetuberkulose) er den aller vanligste. Infiltration, microcavities, pleural effusion, cardiomegaly og masse andre ukjente medisinske termer har blitt repetert igjen og igjen mens legene peker og diskuterer… En del frakturer ser vi også, og det er som regel disse pasientene vi ser på avdelingen og som vi behandler.

Ikke all patologi er lett for oss å oppdage, noe ser rart ut men er normalt, og annet ser normalt ut og er galt. Men når folk har svelget mynter, fått en metallpil i hodet, når knokler mangler eller når ventriklene i hjernen er mange ganger større enn vanlig skjønner vi som regel at noe er galt...

(Foto: Irene)

(1) Lunge med ett eller annet på gang... (2) Hjerneblødning eller tumor, ikke godt å si. (3) En som sikkert har fallt av sykkelen, det er vanligste skademekanisme, og brukket fibula. (4) Her sitter vi altså hver morgen. Det er som regel mørkt i rommet og ganske lett å ta en lur dersom man var sent i seng kvelden i forveien. (5) Foreign body in pelvis? Eller en pasient med metallglidelås i buksen... (6) Patella delt i to, au!

Ingen kommentarer: