tirsdag 24. mars 2009

Theatre

Nei, vi har ikke teater her på Haydom… Theatre er operasjonsavdelingen på sykehuset. Å observere operasjoner er egentlig ikke en del av praksisen vår og heller ikke veldig relevant for oss som fysioterapistudenter. Ortopediske operasjoner er som en anatomileksjon live, veldig spennende, og siden vi har mulighet til å få observere operasjoner har vi benyttet sjansen opp til flere ganger.

Den første operasjonen vi observerte var en amputasjon over kneet. Det var ganske brutalt å se legen sage over femur med håndsag… Det gikk dessverre betennelse i såret etter amputasjonen, og pasienten måtte tilbake til theatre for surgical cleaning (fjerning av alt dødt og betent vev) noen uker senere, og dette fikk vi også være med på. Denne operasjonen var jeg så heldig at jeg fikk assistere på! Skrubbet inn, på med frakk og hansker. Ganske spesielt å faktisk ta på muskler og bein fra ”innsiden”.

Åpne brudd kan ikke gipses fordi det er sår i huden som ikke kan dekkes til (obviously…) og bruddet stabiliseres med en ExFiX (External Fixator). Dette gjøres ved at man skrur inn skruer i benet på hver side av bruddet og fester en ”tverrligger” mellom dem (på utsiden av huden). Vi har fått være med på en operasjon hvor en ExFix ble satt på. Igjen en brutal operasjon hvor vi hørte benvevet knake når skruene ble skrudd inn i foten og ortopeden drog og vrengte på foten for å få den i rett stilling… Det er ikke mye bedre å ta av en ExFix… Vi fikk være med å hjelpe til når en av pasientene ”våre” kulle ta av ExFix og få gips. Det knaste i benet når skruene skruddes ut, og benet var ganske vinglete å holde når vi tok på gipsen.

Ting tar tid i Afrika, og en gang vi stod og ventet på at en operasjon skulle begynne (den begynte vel 4 timer senere enn planlagt), kom det inn en gravid dame med ”fetal distress”. Vi ble invitert inn for å observere, og fikk se et keisersnitt! Det var en hasteoperasjon, og både mor, lege og sykepleiere var ganske stressa. Legen kuttet og reiv opp (faktisk!) livmoren, og halte og drog for å få ut babyen… Veldig spennende å se en fødsel, men er helt sikkert på at jeg ikke skal gjennom det på lenge!

Den siste operasjonen vi fikk være med på var en ORIF (Open Reduction Internal Fixation). Pasienten hadde et ganske stygt brudd i ankelen med flere løse benfragmenter. Bruddet hadde ikke grodd på to mnd, så legen måtte åpne opp, fjerne beinrester og annet guff, redusere bruddet og stabilisere det med en plate. Platen ble formet etter og lagt direkte inn på knokkelen og festet med 7-8 skruer. Siden løse beinfragmenter ble fjernet var det en glipe mellom de to endene, og legen måtte gjøre en bone graft fra hoftebenet for å fylle mellomrommet. Han åpnet opp hoftekammen og grov ut beinmarg! Det var utrolig fascinerende å se at spongiøst beinvev, som vi har lært om på skolen, faktisk minner om svamp. Definitivt en spesiell anatomi-live leksjon!

(1) Meg, Inger Johanne, Anita og Irene klar for operasjon. (2) Ortopedisk kirurg Dr. Norbert, som egentlig er gynekolog og plastisk kirurg, men den beste på Haydom når det kommer til ortopedi... (3) Meg og Irene (4) Anita og et glimt av en operasjonssal...


(1) Amputasjon over kne, merk håndsagen... (2) Pasienten blir lappet igjen


Ingen kommentarer: