mandag 2. mars 2009

The Orphanage

I området rundt Haydom bor det flere stammer som har strenge regler for urenhet. Noen tror blant annet at dersom man tar på døde personer blir man uren i ett helt år. Hvis man er uren får man ikke bo sammen med familien eller være i nærheten av vann. Dersom en mor føder et dødfødt barn kan hun bli utestengt fra samfunnet i et år, og dersom mor dør under fødselen er barnet urent i ett år. En voksen kvinne kan klare seg på egenhånd, men det er verre for et nyfødt barn. Dersom en kvinne dør under fødselen på sykehuset blir barna tatt vare på av sykehuset. På maternity ward (fødselsavdelingen) har de morløse barna et eget rom hvor de får stell og mat. Et lite rom på under 10m2 har huset opp til 10-12 barn. De fleste barna blir heldigvis hentet av familien etter ett år, andre blir adoptert av damene som arbeider med barna.

Hvis vi har en rolig dag på jobb stikker vi vanligvis innom for å leke litt med de søte, små barna. De er utrolig herlige, og det er stadig vekk folk innom som hjelper til med stell, bleieskift og kos. Siden rommet er så lite har de ikke plass til å krype på gulvet, de sitter og ligger i sengene sine hele dagen. Forrige dagen tok vi med oss de største barna ut slik at de kunne nyte litt sol og frisk luft.

(Foto: Irene)


(Foto: Irene)
Sykehuset har lenge arbeidet med et eget hus til de morløse barna, og nå er det endelig ferdig. Det er veldig flott med store lyse rom, eget bad, kjøkken og stor plass til å krype på gulvet. Allerede dagen etter at barna flyttet fra maternity ward dukket det opp et nyfødt barn på trappen. De er nå 15 barn i huset, mye å henge fingrene i. Flere frivillige, legefruer og andre besøkende hjelper mer til nå som det er god plass og lettere å stelle barna.

1 kommentar:

Mari sa...

Aaa, for noen nydelige barn! Du klear aa ha et lite barn i armkroken, Sissy...<3